Waterstofaggregaat

Aggregaat op HVO is groen, een accucontainer groener, een waterstofaggregaat het groenst!

In de Cobouw Special Duurzaamheid van 3 december 2020 is een artikel gepubliceerd over de vele hobbels op de weg naar emisssieloos bouwen. Het artikel ging over het gebruik van een accucontainer als een groener alternatief ten opzichte van de bestaande generatoren. Uiteraard kun je de fossiele brandstof vervangen voor biobrandstof wat de opstelling hybride groener maakt. Maar een accucontainer blijft ten opzichte van een waterstofaggregaat een schonere oplossing.

Helaas moeten ook accucontainers worden opgeladen en dit is niet altijd mogelijk door middel van een stroomnetwerk. Zo vallen we noodgedwongen weer terug op de dieselgenerator als stroomtoevoer.

Complete groene oplossing
Dit moet toch ook anders kunnen dacht Ralph van Veen, eigenaar van F&L Powerrental. Daarom besloot hij naast het doorontwikkelen van de accucontainer ook serieus te kijken of hij een complete groene oplossing kon aanbieden. Een opstelling geheel op zichzelf staand en zonder CO2 uitstoot. Deze oplossing is na een periode van ontwikkelen en productie nu daadwerkelijk van de band gerold. Met trots presenteert het bedrijf als eerste verhuurder in Nederland het waterstofaggregaat. F&L Powerrental is een groene onderneming en investeert in de toekomst van mens en milieu. Het bedrijf gelooft dan ook in slimme oplossingen door gebruik van de nieuwste hedendaagse technologie. Hierdoor worden ook in eigen beheer producten ontwikkeld die aansluiten bij de wensen van de klanten. F&L Powerrental streeft naar een emissieloze, groene en energiezuinige toekomst op de bouwprojecten en op evenementen en festivals.

Nieuwe markten
“F&L Powerrental is een bekende speler in de wereld van festivals en evenementen als verhuurspecialist van onder andere stroom, drinkwater en licht. Maar de laatste jaren zijn we ook actief op het gebied van bouw- en infra, bij gemeentes en in de industrie waar wij als F&L Powerrental een prominente positie in de markt hebben weten te veroveren”, aldus Ralph van Veen.

DENS Hydrozine aggregaat 480KWH schone energie per dag
Volgens Van Veen is het toepassen van het DENS Hydrozine aggregaat een grote stap voorwaarts op weg naar een emissievrije bouwplaats. “Het aggregaat wekt elektriciteit op, op basis van de waterstofdrager Hydrozine. De Hydrozine maakt het mogelijk om grote hoeveelheden waterstof op te slaan in vloeistof en op deze manier gemakkelijk te transporteren in standaard rvs of kunststof verpakkingseenheden. Het gebruik lijkt hierdoor veel op dat van conventionele brandstoffen als diesel of benzine”.

“De hydrozine wordt in het aggregaat terug omgezet naar waterstof en vervolgens in elektriciteit door een conventionele brandstofcel. Op deze manier kan waterstof op een gebruiksvriendelijke en veilige manier worden toegepast als emissieloze en duurzame energiebron. Doordat zowel het reformer proces als de omzetting in de brandstofcel op lage temperaturen plaatsvindt, ontstaan er geen schadelijke stoffen zoals zwaveloxides, stikstofoxides en of fijnstof. De set bestaat uit een 30kVA aggregaat, een accupakket en 6000 liter tank ingebouwd in een solide  container. Er wordt dus vermogen geleverd zonder uitstoot, een schone omgeving en geen geluidshinder. Het proces is volledig fluisterstil en daardoor overal toepasbaar. Het enige geluid wat je nu hoort komt van de machines en omgeving.” legt Van Veen uit.

Een waterstofaggregaat is het groenst
“Wij zijn dan ook super trots dat we als eerste verhuurder met een waterstofaggregaat aan de slag kunnen gaan. De doelstellingen van 2030 en 2050 zijn bekend, dit betekent dat we nu moeten doorpakken en investeren om op tijd gereed te zijn voor de markt.”

Terug naar overzicht