De zorgen voor het klimaat worden groter en wij voorzien schone en tijdelijke energiebronnen voor op de bouwplaats. Over negen jaar moet, ten opzichte van 1990, bijna de helft minder CO2-uitstoot gerealiseerd zijn in de branche. En over negenentwintig jaar moeten alle steden en dorpen in Nederland onder andere energieneutraal zijn. Het gebruik maken van de netaansluiting is de meest duurzame vorm van energie die er is, maar dit is steeds moeilijker te verkrijgen. Investeren in slimme, duurzame oplossingen die eventueel in combinatie met de netaansluiting ingezet kunnen worden op de bouwplaats is van groot belang. Om de doelstellingen te behalen, investeert F&L Powerrental onder meer in grote batterijsystemen, aggregaten met HVO en biobrandstof, zonnepanelen en het waterstofaggregaat.
Aggregaten zijn niet te missen op een bouwplaats. Een duurzaam aggregaat werkt op HVO en biobrandstof. De voordelen van biobrandstof zijn dat deze uitstoot geurloos is en het heeft minder emissies, zoals de uitstoot van stikstofoxiden en zwavel. In combinatie met biobrandstof en een roetfilter kan de uitstoot gereduceerd worden met maar liefst 99,9%. De Biobrandstof is weliswaar duurder dan gewoon diesel, maar met de besparing in verbruik die dit hybride model oplevert, zijn de extra kosten gedekt.
Naast de duurzame aggregaten zijn er nog meer opties om de CO2-uitstoot te verminderen, zoals de battery pack. Dit is een groot batterijsysteem van bijvoorbeeld 100 kilowatt dat kan dienen als een duurzame aanvulling op andere oplossingen voor stroomvoorzieningen. Het is ideaal om een te kleine netaansluiting te vergroten als dat nodig is. Piekmomenten waarbij veel stroom nodig is kunnen gemakkelijk worden opgevangen, zoals de bouwlift en de torenkraan die over het algemeen piekspanning gebruikers zijn. Dankzij het batterijsysteem van F&L Powerrental hoeven er geen extra aggregaten te draaien die schadelijke stoffen uitstoten.
Daarnaast heeft F&L Powerrental kleinere batterijsystemen die aggregaten hybride maken. Op deze manier kunnen er allerlei combinaties gemaakt worden om het stroomverbruik te verduurzamen. Biobrandstof in combinatie met een accu is bijvoorbeeld een van de groenere oplossingen.
De klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 zijn bekend en dat betekent: doorpakken. Een van de meest schone opties voor het opwekken van stroom is het waterstofaggregaat. F&L Powerrental is de eerste verhuurder die deze in 2022 kan aanbieden. Ralph van Veen, eigenaar F&L Powerrental legt het uit: “Onze accu-container is een groene oplossing, maar deze moet nog wel worden opgeladen. Dit is niet altijd mogelijk door middel van een stroomnetwerk en zo vallen we noodgedwongen terug op de dieselgenerator als stroomtoevoer. Wij zijn gaan kijken of we een completere groene oplossing kunnen aanbieden. Een opstelling zonder CO2-uitstoot: het waterstofaggregaat. Deze aggregaat is bij uitstek geschikt voor het opladen van elektrisch bouwmaterieel, zoals graafmachines.”
Volgens Van Veen werkt het apparaat heel effectief: “De hydrozine wordt in het aggregaat omgezet in waterstof en vervolgens in elektriciteit door een conventionele brandstofcel. Op deze manier kan waterstof op een gebruiksvriendelijke en veilige manier worden toegepast als emissieloze en duurzame energiebron. Doordat zowel het reformer proces als de omzetting in de brandstofcel op lage temperaturen plaatsvindt, ontstaan er geen schadelijke stoffen, zoals zwaveloxides, stikstofoxides of fijnstof. Vermogen wordt geleverd zonder uitstoot, een schone omgeving en geen geluidshinder. Het proces is volledig fluisterstil en daardoor overal toepasbaar.”
Het waterstofaggregaat is een fantastische duurzame oplossing voor het opladen van elektrisch bouwmaterieel en zal in 2022 langzaam uitgerold worden.
Naast groene energie zijn er nog meer opties voor verduurzaming van de bouwplaats, zoals het verminderen van het stroomverbruik. Bouwverlichting die onnodig brandt, kost veel energie en is daarnaast ook een van de grootste ergernissen van bewoners uit de omgeving. Het regelen van de verlichting op de bouwplaats is een stuk gemakkelijker met een lichtapp op een telefoon. Hiermee kan de verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld worden. Door verlichting op te delen in secties, is het mogelijk om alleen de lampen in te schakelen op plaatsen waar daadwerkelijk gewerkt wordt. Deze app is bedacht voor de bouw van de tunnel voor de A16 Rotterdam. Hier wordt met regelmaat ’s nachts doorgewerkt. Het is een groot succes: duurzaam, veilig, handig in gebruik en minder overlast voor de omgeving.
Groen, groener of de groenste bouwplaats creëren door het verbruik zo laag mogelijk te houden en te kiezen voor schone energie. Er zijn dus vele duurzame opties mogelijk voor het realiseren van tijdelijke, maar ook complete energiezuinige plaatsen. Ontdek ze en kies de groene opties die voor de bouwplaats relevant zijn. F&L Powerrental helpt daar graag bij. Het is niet zomaar een duurzaam verhuurbedrijf, maar het denkt graag mee over welke optie het beste is voor ieder project. Hierdoor voorzien wij schone en tijdelijke energiebronnen voor op de bouwplaats.